Vaikka tämä sivusto onkin pyhitetty syksyn uutuudelle Viisi todistajaa , on haikeana pakko lausua muutama sana esikoisesta.

"Ristin ja raudan tie" näki päivänvalon 22.8.2004 keskiaikamarkkinoilla. Alkuperäinen käsikirjoitus oli palkittu edellisenä vuonna historiallisen romaanin kirjoituskilpailussa kolmen muun käsikirjoituksen ohella. Sanasato kustantamo olisi kustantanut myös tämän romaanin kuten se kustansi kolme muuta palkittua romaania. Kävi kuitenkin niin, että Sanasadon antaman harkinta-ajan puitteissa Karisto ilmaisi kiinnostuksensa käsikirjoituksesta. Muut viritykset tukehtuivat suurten kustantamoiden perisyntiin - hitauteen.

Kirja sai erittäin hyvän vastaanoton niissä medioissa joissa se arvosteltiin. Ilmeisesti kuitenkin siirtyminen perinteiseen tarinankerrontaan oli Helsingin Sanomien ja Kiiltomadon kriitikoille pettymys. Kun Novellit 2004 kokoelmassa ollut novellini "Väärinkäsityksiä" keräsi molemmissa medioissa kiitosta ja ylistystä, jäi tämä kirja kokonaan arvostelematta.

"Ristin ja raudan tie" täytti tarkoituksensa. Se on ajaton lukuromaani joka elää vielä silloinkin kun kukaan ei enää muista mikä oli IT-kupla ja kuka ensimmäinen salarakas. Perinteinen tarinankerronta on palannut ja saanut suopean vastaanoton.