Aloitin siis tosiaan messuhulinat jo torstaina. Tarkoitukseni oli tehdä myös pienimuotoista videoblogia messutapahtumista ja sehän sekoittikin aikatauluni tyystin. Tuskin olin ehtinyt ovesta sisään kun tapasin Jarmo Papinniemen. Hän joutui kameran armoille ensimmäisenä.

Tämän pikku haastattelun jälkeen minulla oli kiire seuraavaan sovittuun tapaamiseen, tarkoitus oli purkittaa yksi pätkä ennen omaa esiintymistäni Takauma -lavalla. Matkalla törmäsin kuitenkin Jani Saxelliin ja Ville Ropposeen. Heillä oli tekeillä se, mitä tuhannet harrastajakirjoittajat unelmoivat. Minun oli pakko lyöttäytyä kavereiden matkaan ja ikuistaa tuo kirjailijoiden tähtihetki. Sen verran tuossa tuhraantui aikaa, että kiire tuli ja missasin ensimmäisen sovitun haastattelun.

Seuraava puolituntinen kului Jukka Halmeen haastatellessa minua kirjoista Seitsemäs temppeliherra ja Kirjailija joka ei koskaan julkaissut mitään. Nehän ilmestyivät molemmat tänä vuonna, vaikka tuon novellikokoelman ilmestymisestä tuntuu olevan ikuisuus. Haastattelu oli hyvä, kiitos Jukan, joka on perillä tuotannostani kohta paremmin kuin minä itse. Yleisöpaon sijaan onnistuimme pysäyttämään ohikulkijoita istahtamaan alas kuuntelemaan meitä.

Hikisen tentin jälkeen istuimme kahvittelemaan kustannustoimittajani kanssa. Tankkauksen jälkeen lähdin metsästämään toista sovittua tapaamista, joka sekin oli mennyt mistiin. Haastateltavaa en saanut kiinni mutta kohtasinkin verbaaliakrobaatin Tuomas Kyrön. Tuomas oli matkalla keskusteluun, jossa ruodittiin niitä Image-lehden seksikohtauksia. Muistelimme lämmöllä IV divisioonan maalivahteja, jotka sotkevat oikeudenmukaista maailmaa. 

Viimein tekniikka näytti kyntensä ja Riikka Ala-Harja sai minut luurilla kiinni. Treffit päivitettiin ja lähdimme etsimään sopivaa kuvauspaikkaa. Matkalla jäimme vielä jutustelemaan muutaman henkilön kanssa, sitten purkitettiin se haastattelu. Siitä tuli todella hyvä, kiitos Riikan.

Haastattelun jälkeen riensimme molemmat katsomaan juuri tuota Image-paneelia. Tuomaksen lisäksi siinä esiintyi Juha Itkonen ja Riikka Pulkkinen. Tallensin siitäkin pätkän jälkipolville. Tässä tai jossakin muussa välissä vaihdoin kuulumiset Regina Raskin kanssa.

Kiire jatkui. Riensin kohti seuraavaa sovittua tapaamista. Jaakko ja Virpi Hämeen-Anttila olivat Ainossa (se on oikea neuvotteluhuone, samoin kuin Kullervo ja kumpikohan tämä oikeastaan oli?) lopettelemassa esiintymistään. Avasin oven ja kuulin haastattelijan esittävän kysymyksen: "Onko kysymyksiä?". Jaakko Hämeen-Anttila käytti tilaisuutta hyväkseen ja jatkoi: "Esimerkiksi hämeenlinnalaisella historiallisia romaaneja kirjoittavalla kirjailijalla, jonka nimeä en tässä mainitse." Istuin takariviin aika sukkelasti...

Virpin haastattelu onnistui myös mainiosti. Päivän saldo oli selkeästi plussan puolella ja väsymyksestä huolimatta olin tyytyväinen. Se ruotsinkielinen ankka vielä ihmetteli ummikkouttani mutta minkäs teet, ruotsi on minulla ruosteessa. Paitsi kuvasinhan minipätkän Bo Carpelanin esiintymistä (lukekaa Axel).

Neljä kiivasta tuntia oli kulunut. Ostin yhden kirjan ja lähdin kotiin. 

Sunnuntaiksi en ollut sopinut yhtään kuvauskeikkaa kellon kanssa. Jo junassa tapasin Terhi Rannelan ja tulimme messukeskukseen yhtä matkaa. Otin yleiskuvaa muurahaispesästä, siinä mukaan tarttui Liza Marklundia ihan sattumalta ja tungosta Mika Waltari -lavan edessä kun Kyllikki Forsell esiintyi. Taas oli pakko saada apetta ja siinä samalla haastattelin Sari Peltoniemeä. Sari maksoi potut pottuina ja haastatteli minua. Kahvikupillisen jälkeen yritin tavoittaa Kaari Utriota mutta epäonnistuin surkeasti. Hän ehti lavalle ennen kuin löysin häntä ja esiintymisen kuvauksesta ei tullut mitään lavan valojen vuoksi.

Tässä vaiheessa täytyi syödä, sillä oma esiintyminen kummitteli jo tunnin päässä. Ja onni oli taas minulla myötä! Sain ruokaseurakseni Anne Leinosen, jota tietysti haastattelin syönnin lomassa. Viereeni istui kirjailijaliiton pj Kari Levola, joka kertoi taustat kirjailijoiden messulakkouutiseen. Kameralle hän ei niitä tahtonut paljastaa vaan juoksi nauraen pois (kuvainnollisesti). Kari muuten löysi sen kännykkämytologisen pahan paikan. Eli jos ette tiedä missä se on, Kari tietää.

Kello kävi. Minun piti rientää keskustelemaan antiikin taruista. Arto Kivimäki ja Hannu Riikonen olivat mukana orkesterissa jota johti Vesa Sisättö. Kuulijoita oli paljon. Bongasin Prosperon ja Saaran sekä harmittelin että kuulumiset jäi vaihtamatta. Saara dokumentoi esiintymiseni muutamalla kuvalla.

Esiintymisen jälkeen minulla oli vielä turinatuokio Paula Havasteen kanssa. Osan puheesta purkitin iloksenne. Tämän jälkeen homma olikin vapaata pudotusta. Nappasin Arto Paasilinnaa pätkän tiedostoon, Aira Samulinilta sain kunnon haastattelun (mahtava ihminen) sekä tietysti J.Pekka Mäkelältä kuulumiset. Ostin Nedut ja sain J.Pekan nimmarin.

Viisi tuntia matalalentoa, paljon tapaamisia, paljon harmittavia ohikulkuja kiireen vuoksi (Jarkko Tontti, en taas päässyt, Ville Hytönen, pakko sen on joskus natsata vaikka menisi henki ja elämä,) joista voin ottaa syyt päälleni. En ehtinyt kahdessa päivässä edes tutustua kaikkiin näytteilleasettajiin. Kirjatorin läsnäolo oli minulle yllätys, olisin varmasti vieraillut siellä jos olisin paikan löytänyt. Mutta, lento oli liiankin kiivasta.

Kiitos vielä kerran kaikille kameran toisella puolella olleille!!

Videot ovat nähtävissä täällä. Kuvat ovat minun käsialaani, tekstit eivät.