Kuten moni tietääkin, Tampereella toimii Viita-akatemia, kolmivuotinen luovan kirjoittamisen koulutusohjelma. Viita-akatemiasta vuosien varrella valmistuneet kirjoittajat ovat perustaneet Viitapiirin, jonka sivuilta löytyy lista Viitapiirin ja Viita-akatemian jäsenistä, jotka ovat julkaisseet oman kaunokirjallisen teoksen/teoksia. 

Minulla oli ilo ja kunnia käydä eilen Niina Hakalahden kutsumana toistamiseen Viita-akatemiassa puhumassa historiallisesta romaanista ja julkaisemisesta yleensä. Historiallisessa romaanissa on omat lajityypilliset kikkansa, kuten on muissakin genreissä. Nämä lainalaisuudet on hyvä tuntea ainakin siksi, että jos niitä tahtoo rikkoa, voi sen tehdä tahallaan eikä vahingossa.

Vierailu oli erittäin antoisa ja keskustelua syntyi runsaasti. Kirjailijathan ovat aina kiinnostuneet kaikesta, joten tässä ryhmässä oli selkeästi paljon potentiaalia. Hyviä kysymyksiä oli niin paljon, että mahtava suunnitelmani tunnin ja kolmen vartin paketista venähti kahteen ja puoleen tuntiin. Silti kotimatkalla muistelin, että jotakin etukäteen suunniteltua jäi vielä sanomatta!

En ole kovin ahkera luennoitsija sen vuoksi, että omia kirjoitustöitä on aika paljon. Mutta Viita-akatemiassa on sellainen henki, että siellä ei kyllä aika mene hukkaan. Joten, terveisiä vain kaikille tähän harvinaiseen ja harvinaisen mukavaan tilaisuuteen osallistuneille!