Pyhän Valpurin päivä lähestyy meitä vienon tuulen tuivertaessa. Valburg on suojeluspyhimys raivotautia vastaan, jota vapunaattona usein ilmenee varsinkin kaupungin ravintoloiden liepeillä.

Ennen vappua juhlittiin tekemättä työtä ja ennusteltiin tulevan kesän säätä. Nyt juhlasta on sukeutunut yksi virallinen ryyppypäivä juhannusaaton ja uudenvuodenaaton rinnalle. Se täydentää uuspyhän ryyppykolminaisuuden, joten se joka ei pulloa korkkaa, on suomalaisten silmissä kirottu.

Juominen vertautuu monessa suhteessa kirjoittamiseen. Ei ole suomalaista, joka ei osaisi tehdä molempia. Molemmat kyvyt ovat meillä geeneissä. Kunnon kittaamisen ja kirjoittamisen yhdistää myös mystinen flow:n käsite. Jokainenhan meistä tietää ne kahdeksan osatekijää, jotka liittyvät flow-kokemukseen:

1. Tehtävällä on selvät päämäärät.

Näin on. Jo juomia hankkiessa tulee laskettua, kuinka monta tuntia kone on pidettävä käynnissä. Mitä kauemmin flow jatkuu, sitä selvemmältä päämäärä tuntuu vaikka ulkopuolisesta näyttää käyvän juuri päinvastoin.

2. Yksilön keskittyminen on täydellistä.

Sanos muuta. Jos ei ole flow:n vallassa, esimerkiksi julkisella paikalla virtsaaminen ei tunnu onnistuvan lainkaan. Flow:n vallitessa tämä onnistuu vaikka täydellä torilla.

3. Oman minän arviointi vähenee.

Taas osuma. Kunnon flow:n ollessa päällä, itsestä ei löydy mitään arvioitavaa. Täydellistä on mahdotonta arvioida!

4. Ajantaju katoaa.

Niinpä! Joskus voi roskapussin vieminenkin kestää viikkoja. Ajan lisäksi usein katoaa mystisesti myös rahaa.

5. Tehtävän etenemisestä saa välitöntä palautetta.

Tämäkin on totta. Usein kateelliset yrittävät keskeyttää kunnon flow:n vesilaseineen. Poliisillakin on ikävä tapa ravistella flow:n vallassa olevaa viatonta kansalaista.

6. Yksilön kyvyt ja tehtävän vaativuus ovat tasapainossa (tehtävä ei ole liian helppo eikä liian vaikea).

Kun on päässyt flow -tilaan, kaikki on yksinkertaista. Flow:ssa tajuaa, että sellaisetkin jokapäiväiset asiat, kuten baarijakkaralla istuminen, ovat oikeasti valtavaa koordinaatiota vaativia tehtäviä. Tuolilla pysyminen tuottaa liikuttavaa iloa!

7. Yksilö tuntee pystyvänsä kontrolloimaan tilannetta.

Ja millä tavalla! Koko universumi alkaa pyöriä flow-ihmisen ympärillä. Harva se kerta kunnon flow:n aikana ihminen julistaa olevansa jumala.

8. Tehtävä on itsessään palkitseva.

Kyllä. Osa palkkiosta maksetaan vielä seuraavana aamuna. Flow johdattaa usein ihmisen suuren posliiniluurin äärelle puhumaan norjaa.

Mutta kello käy, aattopäivä hupenee! Laskennallisesti 75 kiloinen mies saavuttaa flow:n juomalla kuusi pulloa olutta tai kolmen vartin pullon viiniä taikka kolmanneksen kunnon rommipullosta. Tuollainen keskivertoflow hupenee kahdessatoista tunnissa, mutta taitava ammattilainen osaa tietysti pitkittää flow:ta jopa viikkoja.

Hyvää ja antoisaa Flow:ta kaikille!!