Lauantai-iltana Hämeenlinnan kirjastossa oli Vana-66 järjestämä tilaisuus, jossa näyttelijät Ella Keranto ja Matti Nurminen esittivät kaupungin kirjailijoiden tekstejä. Kun näitä tekstejä syksyllä kerättiin, kävi mielessä että olisin voinut toimittaa katkelman kirjasta "Viisi todistajaa". Sehän olisi ollut mainiota mainosta, varsinkin kun tilaisuudessa ei tyhjiä penkkejä löytynyt.

Päätin kuitenkin luopua tuosta ajatuksesta. Olen ollut useissa lukutilaisuuksissa sekä lukemassa että kuuntelemassa proosaa. Vaikka pitkä proosa olisi kirjana kuinka loistava tahansa (kuten Viisi todistajaa luonnollisesti on), ääneen esitettynä tekstin luonne muuttuu rajusti. Kuunteleva ihminen on kärsimättömämpi kuin lukeva ihminen.

Toimitin tilaisuutta varten otteen novellista "Pahe". Matti Nurmisen lukemana tuo lyhyt ja ytimekäs teksti heräsi eloon. Kun katkelman jälkeen yleisö keskeytti esityksen voidakseen taputtaa, olin tietysti tyytyväinen. Ei harmittanut lainkaan että haaskasin tilaisuuden puffata kirjaani.