Jotta kirjailijasta ei tulisi kustannustoimittajan painajaista, on hänen osattava olla kriitikko omille teksteilleen. Romaanin tekstimassa on siksi suuri, että se voi sisältää hyvinkin eritasoisia osioita. Viimeistelyvaiheessa kaikki turha pitää poistaa ja jäljelle jäänyt teksti korjata paremmaksi.

Jos kirjailija on arvostelukyvytön, on hän pulassa. Omaan tekstiin ei pidä rakastua, sillä rakkaus tekee sokeaksi. Tarpeeton sanahelinä voi tuntua kirjoittaessa hienolta mutta on tappavan puuduttavaa lukijan silmissä.

Juuri siksi oli erittäin hienoa lukea uutinen J.H. Erkon novellikisan tuloksista. Kilpailun voittaja Johanna Nordling voitti viime vuonna myös Novan. Novan tuomaristossa operoineet Sari Peltoniemi, Anne Leinonen , Jenny Kangasvuo, Pasi Karppanen sekä allekirjoittanut osasivat ainakin vielä viime vuonna erottaa hyvän tekstin hiukan huonommasta.

Erityisesti muun muassa Usvan päätoimittajana toimiva Anne Leinonen on kunnostautunut tarkkasilmäisenä kykyjenetsijänä. Johanna Nordlingin ohella hän "löysi" myös Tiina Raevaaran, joka voitti Martti Joenpolven novellikilpailun. Annella on selkeästi silmää hyvälle tekstille. Ja onneksi myös minulla, ainakin omiksi tarpeiksi.

Onnittelut Johannalle merkittävästä voitosta!