Juttu julkaistu Vartissa 12.9.2007.

Jännitys tiivistyy

Tekijänkappaleet ovat jo postissa matkalla minulle! Pian on käsillä se hetki, jolloin saan hypistellä valmista kirjaa. Vasta kun painettu kirja on omissa käsissä, sen uskoo todeksi. Ainakin pari viikkoa menee leijuessa, sitten on pakko saada varpaat maahan.

Kirjan tiimoilta matkapäiviä on jo lyöty lukkoon. Ensimmäisenä listalla on tasan viikon kuluttua esiintyminen Jyväskylässä Näin on kirjat -kiertueella. Paikalla lienee perinteiseen tapaan kirjakauppa- ja kirjastoväkeä, joille toistakymmentä kirjailijaa kertoo teoksistaan haastattelijan johdattelemina. Yleensä olen vasta tuossa kirjasyksyn avaavassa tapahtumassa herännyt huomaamaan, mitä muita kirjoja syksyn aikana on ilmestynyt tai ilmestyy.

Turun kirjamessut ovat lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna, Helsingin vastaavat taas lokakuun viimeisenä viikonloppuna. Siinä missä Turun esiintymiseni on vielä auki, Helsingin messuilla minun on tarkoitus esiintyä peräti kahtena päivänä. Torstaina on vuorossa perusteellinen haastattelu uuteen kirjaani liittyen, sunnuntaina taas keskustelen yleisemmistä kirjoittamiseen liittyvistä teemoista.

Tarkat päivämäärät puuttuvat vielä parista tapaamisesta, muun muassa Hämeenlinnan kirjailijaillasta, jossa menneinä vuosina olen esiintynyt niin Tapani Baggen, Laila Hirvisaaren kuin Riikka Pulkkisenkin kanssa. Oma jännityksensä syntyy pelkästään siitä, että en käytä kalenteria. Mutta pitäähän elämässä jännitystä olla!