Kirjan julkaisua edeltävissä haastatteluissa puhuin, etten ole koskaan ajatellut novellikokoelman julkaisemista. Varmaankin tuon haastattelun myötä sitten aloin ajatella sitä. Olenhan vuosien saatossa kirjoittanut novellin poikineen ja ne ovat lentäneet iloisesti viheltäen maailman tuuliin.

Kävin lävitse novelliarkistoni ja olihan siellä materiaalia useaankin kokoelmaan. Toisaalta, olen jo valmistellut (=viimeistellyt) ensi syksynä mahdollisesti julkaistavaa romaania, joten novelliprojekti oli eräänlainen sivuhaara suurten töiden kuohussa. Novellit eivät kaivanneet muuta kuin pientä editointia, sillä osa niistä oli kirjoitettu (ja jopa julkaistu) jo viime vuosituhannen puolella.

Novellikokoelma on aina korkeakulttuuria, kädenojennus kriitikoille ja tutkijoille. Vaikka itsekin luen erittäin mielelläni novellikokoelmia, ne jäävät kirjallisuuden valtavirrassa hyvin usein suvantoon ja kirjakaupassa ja kirjastossa hyllyyn. Novelleilla aloittavilta esikoiskirjailijoilta kysytään aina, että milloin he julkaisevat sen oikean romaanin.

Olen saattanut maailmaan "jo" kolme romaania, joten minulta ei varmaankaan kysytä mitään vastaavaa JOS se novellikokoelma ilmestyisi. Ja jos se ilmestyisi, se ilmestyisi varmaankin talven taituttua kohti kevättä, koska silloin kaupallinen kirjallisuustaisto on tauonnut syksyn jäljiltä ja ilmestyviä kirjoja luetaan kirjoina, eikä mahdollisina palkintoehdokkaina.