Viikonlopun aikana kaivelin arkistojani kun etsin kaipaamaani lähdemateriaalia. Tarvitsemaani pumaskaa en löytänyt mutta kaikkea muuta sitäkin enemmän. Talletettuja artikkeleita kaikista maailman asioista, lukemattomia (molemmat merkitykset pätevät tässä) tietokirjoja, kirjeitä kustantajilta (todellakin monikko), muilta kirjailijoilta, radioteatterilta, teeveestä, etc. Vuosien saatossa moni projekti on kyykähtänyt pattereiden ehdyttyä, jokunen on onnistunutkin.

Hauskin arkiston aarre oli vanha mutta nyt ajankohtainen kässäri, historiallinen romaani Suomen sodasta. Kuminauha nivaskan ympärillä oli ajan ohueksi kalvama. Koneella kirjoitetut liuskat kellastuneita ja oudon hauraan tuntuisia. Hauska yksityiskohta nivaskassa oli kansilehti.

 

1464157.jpg

Totta tosiaan olin piirtänyt siihen von Döbelnin kuvan. Muistan käyneeni herran haudallakin Tukholmassa. Nuoruus, hulluus.

Arkistojeni perusteella voisin yhtä hyvin olla jo kuollut. Tutkittavaa riittäisi jollekin kirjallisuuden ammattilaiselle sadaksi vuodeksi. Tosin nuo vanhat kässärit alkavat hiipua hiljaa pois. Kuten me kaikki.

1464099.jpg

EDIT: Nyt kaikki on dokumentoitukin joten homma on pulkassa:

1467841.jpg