Olen viime päivät keskittynyt viimeistelemään viimeistä ristiretkiromaaniani. Tämä kirja päättää lähes kymmenen vuoden tutkimus- ja kirjoitustyön. Kirjojani lukeneet eivät ehkä ole aavistaneet, kuinka paljon oikeaa historiaa niihin sisältyy. Ja se on tarkoituskin, sillä ne ovat fiktiivistä kaunokirjallisuutta, eivät oppikirjoja. Jos hyvän lukukokemuksen mukana tajuntaan sujahtaa tietoa ja herää muutama kysymyskin, kirjat ovat onnistuneet.

Työ on siis loppusuoralla. Minulle on aina suuri ilo saada käydä läpi tekstiä, uppoutua siihen vielä kerran vaikka kyseessä onkin korjailua ja tarkennuksia. Raskaaksi työn tekee puolestaan se, että jätän jäähyväiset kokonaiselle sukukunnalle, jolle loin elämän iloineen ja suruineen.

koenigreich-der-himmel-2.jpg

Ristiretkisaagan päätösosa sisältää traagisen kuvauksen Jerusalemin kuninkaasta Balduin IV:tä. Hänen kohtalonsa ei voi olla koskettamatta ketään, jonka sydän ei ole kiveä.

William of Tyre discovers Baldwin's first symptoms of leprosy (MS of L'Estoire d'Eracles (French translation of William of Tyre's Historia), painted in France, 1250s. British Library, London.)

Kirjailijan pitää pystyä elämään henkilöidensä elämä. Joskus se voi olla todella raskas kokemus.