Juttu julkaistu Vartissa 29.8.2007.

 Tyyntä myrskyn edellä

Oikoluku on nyt tehty ja käsikirjoitus on palautettu takaisin kustannustoimittajalle. Seuraavan kerran kirja palaa käsiini uunituoreiden tekijänkappaleiden muodossa. Kirjoittamisen osalta kirja on valmis, mutta paljon taisteluja on vielä edessä.

Kirjasyksyn sato on tänäkin vuonna runsas. Kirjakaupat tulvahtavat täyteen uusia teoksia, jotka taistelevat hyllytilasta ja näkyvyydestä keinoja kaihtamatta. Sanomalehtien toimitukset pursuavat arvostelukappaleita, joista kriitikot ottavat käsittelyyn sen minkä jaksavat ja vievät loput divariin.

Syksyllä kritiikkejä odottavat kirjailijat tungeksivat hermoparantoloihin. Eikä ihme, sillä monen vuoden työ voidaan punnita muutamalla rivillä tai mikä vielä pahempaa, jättää huomiotta kokonaan. Hyväkään kirja ei pääse oikeuksiinsa jos sitä ei lueta.

Kirjailijan pahin painajainen on se, että kukaan ei tiedä uuden opuksen edes ilmestyneen. Tämän kauhun välttämiseksi kirjailija esiintyy syksyisin monissa tapahtumissa ja kertoo kirjastaan. Kirjamessut, mainoskiertueet ja kirjailijaillat täyttävät kalenterin.

Juuri nyt, kun mitään ei näytä tapahtuvan, syksyn esiintymisiä suunnitellaan ja sovitaan kovalla kiireellä. Kirjaa koskevat muistiinpanot pitää kaivaa vielä kerran esiin lehti- ja radiohaastatteluja varten. Samaan aikaan toisaalla lukijat jo varaavat kirjaa kirjastoista ja innokkaimmat tekevät ennakkotilauksia kirjakaupoista. Ilmassa alkaa olla juhlan tuntua.