Kirjallisuus- ja kulttuuriseura Kirjo oli vuoden 2002 lopulla julistanut historiallisen romaanin kirjoituskilpailun. Koska minulla sattumoisin oli mahtava ristiretkiromaani valmiina, osallistuin kilpailuun ja jäin odottamaan tuloksia. Kevät 2003 kului mukavasti kun kirjoitin romaanin "Peili" valmiiksi. En jaksanut lähettää sitä kuin Otavalle ja Sammakkoon. Saatte arvata lopputuloksen.

29.7.2003 postilaatikossani oli kirje, jossa kerrottiin romaanini päässeen edellä mainitussa kilpailussa neljän parhaan joukkoon. Tuo tieto sai minut melkein repeämään kahtia. Tulos tiesi sitä, että joka tapauksessa kisan järjestämiseen osallistunut Sanasato kustantamo saattaisi julkaista kirjani. Sanamuoto oli hiukan epämääräinen, joten en vielä kiskonut lippua salkoon.

Elokuun lopulla kissa pääsi pussista. Voittoa, ja 8000 euroa, ei tullut. Mutta kunniamaininta tässä kovassa kilpailussa oli mainio suoritus. Tuomaristoon kuulunut Laila Hietamies oli hämmästynyt nähdessään, että muhkean ristiretkisaagan oli kirjoittanut kolmikymppinen poikanen eikä 70-vuotias ukko niin kuin hän oli luullut. Lailan innostus kirjasta oli aitoa. Hän todella piti kirjasta.