Juttu julkaistu Vartissa 18.7.2007.

 Pilkun viilausta

Vaikka kirjan kustannussopimus on allekirjoitettuna taskussani, taistelu ei suinkaan ole ohi. Käsikirjoitus palaa aina kustannustoimittajalta takaisin kirjailijalle punakynämerkintöjen kerä. Jotakin halutaan pois, jotakin lisää. Kustannustoimittajan kaikkinäkevä silmä hoksaa katkenneet ajatukset.

Historiallisessa romaanissa on tuhansia tarkkoja tietoja kerrotusta aikakaudesta. Kymmenien lähdeteosten raskas tieto on sulatettu kirjaan niin, ettei lukija välttämättä edes huomaa sitä. Kaiken on kuitenkin oltava kohdallaan myös historian osalta.

Viimeisen käsikirjoitusversion myötä kirjalle pitää keksiä lopullinen nimi jotta sitä päästään markkinoimaan. Kustannussopimus voidaan tehdä vielä työnimellä, kuten kävi tämän kirjan kohdalla. Joskus nimen keksii helposti, toisinaan sitä saa hakata vasaralla ulos aivojen sopukoista. Kun on maistellut tarpeeksi montaa ehdotusta, kaikki tuntuvat yhtä huonoilta - tai hyviltä.

Kirjan nimeksi tuli lopulta "Seitsemäs temppeliherra". Se on ihan kelpo nimi ja kertoo kirjasta varmasti enemmän kuin "Mustat hansikkaat", jonka otsakkeen alle romaanin alunperin kirjoitin.

Heinäkuun yöt alkavat jo pimetä eikä kirjan lopullinen taitto ole vielä käynyt minulla oikoluettavana. Seitsemäs temppeliherra on kuitenkin tupsahtanut kirjakauppojen ennakkomyyntiin ja kirjastojen hankintalistoille, onpa sitä ehditty jo varatakin. Nyt se pitäisi vain saada valmiiksi.